tisdag 6 oktober 2009

The Dude Abide

Det finns filmer och så finns det FILMER och så finns det Big Lebowski.

Det finns sporter och så finns det SPORTER och så finns det Bowling.

Det finns sportnördar och så finns det specialiserade SPORTNÖRDAR och så finns jag…

Jag är VÄLDIGT intresserad av bowling om nu någon mot förmodan inte har förstått det. Jag arbetar med bowling, jag umgås med bowlare och jag tittar på bowling så ofta jag kommer åt. Jag spelar också men tyvärr så är det jag på egen hand åstadkommer en bit ifrån det som jag själv betecknar som bowling.

Detta intresse har gett mig en del unika, och totalt värdelösa, kunskaper. Intresset har också kostat mig oerhörda summor pengar. Stålar som jag aldrig kommer att kunna få tillbaka. Därför drar jag mig inte för att slänga bra pengar efter de dåliga. De senaste hundralapparna försvann häromdagen. Hade det funnits ytterligare en sådan bowlingnörd som mig på Tradera just då så hade mina utgifter för mitt senaste fynd fått räknas i 1000-lappar istället.

För ni måste förstå att jag bara måste ha den här i min ägo
(och det har jag nu!)
:


Denna begränsade specialutgåva innehåller 2 DVD. Extraskivan innehåller en jädrans massa godis som jag inte hunnit titta på än. Den något annorlunda boxen kom förra året i samband med att filmen firade 10-årsjubileum. Filmen som hade världspremiär den 18 januari 1998 fick väl inga lysande recensioner av den filmexpertis som fanns på plats i Utah under ”the Sundance Film Festival:
”Det är svårt tro att det här är ett verk av samma team som vann en Oscar för arbetet med Fargo”, skrev Peter Howell för Toronto Star.

Även om inte bröderna Cohen i samband med premiären vann kritikerna för detta alster så vann de publiken. Filmen om The Dude fick snabbt en stor mängd fans och den upphöjdes till kult. Ganska snabbt började också kritikerna ge höga betyg åt filmen.

På YouTube finns massor med material som är klippta ur filmen. Höjdaren är filmen i filmen, The Gutterball. Kenny Rogers sjunger till bilder som The Dude ser efter att ofrivilligt ha blivit drogad av en miljonär som också heter Lebowski. I den ser vi också Peter Stormare iklädd en röd kroppsstrumpa. Klippet avslutas med att the Dude får några goda råd av en polis och själv avslutar med en legendarisk replik:





Ett annat klipp visar att filmen till 97 % är helt rumsren vad beträffar språket. De 3 % som innehåller tvivelaktigt vokabulär är separerade just för att visa hur vårdat språket är i resten av filmen: (eventuellt behöver ni logga in på YouTube för att fösäkra dem om att ni tål att höra ett sådant här språkbruk):





En varm dag i Juli stod de båda kompisarna Scott Russell and Will Shuffitt, på en tatueringsmässa i samband med ett konvent i Lousville, Kentucky och försökte kränga T-shirts vilket inte gick speciellt bra. Istället ägnade de sig åt att dra repliker ur den film de älskade över allt annat. Varje replik var lika hystersikt kul när de sa den för den 200:e gången som när den sades för första gången i filmen. Besökare som gästade försäljningsståndet hängde på och reciterade sina favoritrepliker.


- Om tatuerare kan arrangera ett konvent så borde personer som gillar Big Lebowski också kunna samlas på ett och samma ställe, tänkte Scott och Will. Paret som i det ögonblicket fick namnet ”the Founding Dudes”.

Fansen som anslöt sig till ”the Founding Dudes” fick benämningen ”Achievers”. En av dessa myntade begreppet:
”- If you want it, it is not a dream!”

Scott och Will bokade in plats och banor i en bowlinganläggning och påbörjade arbetet med att anordna den allra första Lebowski Fest.

Efter den har det blivit ytterligare 20 (!) stycken sammankomster. Fester där till och med ”the Dude” himself har gästat. Skådespelaren Jeff Bridges är givetvis en Achiever med den skillnaden att han är höjd högt över mängden.

Denna höst har sju fester genomförts och den åttonde kommer att gå av stapeln i Austin kommande helg. Fester där en stor mängd ”Achievers” kommer utklädda som ”The Dude” (Jeff Bridges) eller Walter Sobchak (Jim Goodman) eller Jesus Quintana (John Turturro) eller som den svenske skådisen Peter Stormares rollfigur som heter Torsten Voges.

Deltagarna på dessa fester dyker upp i mångfald i denna typ av kreationer.


Antalet ”Achivers” blir större och större för varje dag och snart kanske det är dags att genomföra en Lebowski Fest i Sverige. För nog borde det väl finnas fler ”Achivers” än jag på denna sida av Atlanten?

Nu skall jag sätta mig och titta igenom extramaterialet som finns med i det minsta och mest värdefulla bowlingklot som jag någonsin har ägt. Sedan skall jag börja undersöka möjligheterna till en svensk Lebowski Fest inom en nära framtid (stavningen är ju redan svensk).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Besökare